Vinene fra Mercurey er alle røde. Givry som har 17 Premier Cru vinmarker og producerer primært rødvin. Byen Montagny som kun producerer hvidvine på sine 49 Premier Cru vinmarker.
Byen Chalon-Sur-Saône har givet navnet til området. Byens placering gjorde at, den var en vigtig handelsby for kelterne i Gallien og regionen blev senere brugt af romerne, som handlede bl.a. vin op og ned af floden. Fra 1980'erne blev kvaliteten på vinene fra Côte Chalonnaise, væsentlig bedre og mens priserne på Bourgogne vine fløj i vejret, så fik regionen et ry for kvalitet til lavere priser end de andre kendte landsbyer i Bourgogne. Dette har senere ført til prisstigninger på vinen fra Côte Chalonnaise.
Klimaet og jorden i Côte Chalonnaise er meget lig det fra Cote d'Or, men her er lidt mindre nedbør. I Côte Chalonnaise ligger markerne ikke på skråningerne af en enkelt skrænt, men på tre isoleret pletter af kalksten. Det første område af marker beliggende nordvest for Chalon-Sur-Saône, omfatter landsbyerne Mercurey, Rully og Bouzeron. Det næste område er omkring landsbyen Givry. Det tredje område udgør Montagny regionen. Regionens landskab er et område med meget mere landsbrugsjord, hvor der befinder sig græsgange og frugtplantager mellem vinmarker, som man ikke ser i andre dele af Bourgogne. Jordbunden varierer meget i regionen. Den består overvejende af kalksten, blandet med sand og ler og enkelte steder jern. Ved byen Mercurey er der en høj mængde af jern i jordbunden og disse forskelligheder mikroklimaer kan påvirke kvaliteten meget på vinene fra Côte Chalonnaise, selv blandt Premier Cru.
Vinavlen og fremstillingen er meget ligesom i Côte d'Or. Men udbyttet er generelt højere i Côte Chalonnaise hvor det er tilladt, at fremstille 40 liter pr. 100 kvadratmeter. Mercurey er dog undtaget og der gælder de samme begrænsninger omkring udbyttet som i Côte d'Or. Druerne høstes normalt fra slutningen af september til begyndelsen af oktober.
Både røde og hvidvine er gæret på egetræsfade, hvor premium producenterne ofte bruger ny eg. De bliver ofte aftappet efter 6 til 10 måneder.
Både røde og hvidvine er gæret på egetræsfade, hvor premium producenterne ofte bruger ny eg. De bliver ofte aftappet efter 6 til 10 måneder.
_________________________________________________
Mercurey er opkaldt efter Merkur, gudernes budbringer (Romersk mytologi) og er det største vinområde i Côte Chalonnaise. Vinene var engang betragtet som en af de bedste vine i Bourgogne. De er kendte for at have en næse af krydret kirsebær, men kvaliteten kan også være meget svingende i området. De har ofte en dybere farve og fyldigere krop i forhold til nabobyerne.
Men et insekt kaldet Phylloxera ødelagde vinstokkene fra år 1875, og op til 20 år frem var vingårde ødelagte. Selvom kvaliteten er tilbage, har vinene aldrig nået det tidligere omdømme.
Området producerer to ud af tre flasker fra området Côte Chalonnaise.
Der findes 32 Premier Cru marker under Mercurey Appellation.
Mercurey Appellation
- Appellation Mercurey Controlée
- Appellation Mercurey Premeier Cru Controlée
Aromaer (Pinot Noir)
- Røde frugter
- Violet
Aromaer (Chardonnay)
- Mandler
- Hvide blomster
- Hasselnød
Produktion
- 3.400.000 flasker rødvin
- 300.000 flasker hvidvin
Areal
- 600 ha.
Lagring
- 4 til 10 år. (Pinot Noir)
- 3 til 6 år. (Chardonnay)
Anbefalet årgange (Pinot Noir)
- 2009, 2007, 2005, 2004, 2003, 2002
Anbefalet årgange (Chardonnay)
- 2012, 2010, 2009, 2006, 2005, 2004, 2002, 2000, 1996, 1995
_________________________________________________
Givry er en smuk by som ligger udenfor byen Chalon sur Saône. Der er mange historiske steder i byen. Vinene fra Givry er ikke blandt de mest berømte i Bourgogne, men laver ganske gode vine.
Rødvinene svarer lidt til vinene fra Mercurey og er kendte for deres struktur og evne til at aldre godt, desuden er de ofte rustikke. Der bliver også dyrket en begrænset mængde Chardonnay, som er rigtig fin og kendte for en karakteristisk lakrids næse.
Sammenlignet med Mercurey er rødvinene fra Givry ofte lettere.
Givry Appellation
- Appellation Givry Controlée
- Appellation Givry Premier Cru Controlée
Aromaer (Pinot Noir)
- Hindbær
- Kirsebær
Produktion
- 1.400.000 flasker rødvin
Areal
- 220 ha.
Lagring
- 3 til 7 år. (Pinot Noir)
Anbefalet årgange (Pinot Noir)
- 2009, 2007, 2005, 2004, 2003, 2000
_________________________________________________
Rully er et område som ligner mere vinene fra Côte de Beaune end fra Côte Chalonnaise, både omkring vinenes stil, historie og jorden. Vinene fra området er generelt god kvalitet for priserne og de 25 Premier Cru marker har gennem årene opnået et godt niveau.
Der bliver produceret dobbelt så mange vine på Chardonnay end på Pinot Noir. Området er et vigtigt for produktionen af Crément de Bourgogne. Rødvinene har en ofte en næse af frugt og hvidvinene af højere kvalitet en næse af citron og lidt nøddeagtige.
Rully Appellation
- Appellation Rully Controlée
- Appellation Rully Premier Cru
Aromaer (Pinot Noir)
- Hindbær
- Kirsebær
Aromaer (Chardonnay)
- Hasselnød
- Hvide blomster
Produktion
- 2.000.000 flasker
- 2/3: Hvidvin - 1/3: Rødvin
Areal
- 320 ha.
Lagring
- 3 til 5 år. (Pinot Noir)
- 2 til 5 år. (Chardonnay)
Anbefalet årgange (Pinot Noir)
- 2009, 2007, 2005, 2004, 2003, 2002
Anbefalet årgange (Chardonnay)
- 2012, 2010, 2009, 2006, 2005, 2004, 2002, 2000, 1996, 1995
__________________________________________
Anvendte kilder:
www.wikipedia.com - www.bourgognevine.dk - www.terroir-france.com - www.crushwineco.com - www.strictlywine.co.uk - www.forkandbottle.com - www.blog.meretvigne.fr - www.oenolis.blogspot.com
0 kommentarer :
Send en kommentar